TIPS VOOR EEN VEILIGE VOORDEUR

DE MEEST VOORKOMENDE MANIPULATIES OP VOORDEUREN ZIJN:

  • het gebruik van valse sleutels, en lopers,
  • het afbreken van de cilinder wanneer deze meer dan 2 mm uitsteekt,
  • het afrukken van garnituren om toegang tot de cilinder te bekomen,
  • het doorboren van de cilinder,
  • het vervormen van de sluitplaat,
  • het forceren van deurlijsten door middel van breekijzers en schoevendraaiers
  • het breken of demonteren van beglazing,
  • het lichten van scharnieren.

HET SLOT

Kies liever voor een beveiligde driepuntssluiting in plaats van een éénpuntssluiting. Een meerpuntssluiting is een insteekslot waarvan de nachtschoten in werking worden gesteld door middel van de sleutel bij het op slot draaien. De nachtschoten kunnen verschillende vormen hebben, onder andere: conische, zwenkschoten of haakschoten.
Het systeem van de meerpuntssluiting kan ook gemotoriseerd worden.
Indien uw deur is uitgerust met een oud bontebaardslot hoeft deze niet te worden vervangen, voeg een opbouwslot of een insteekslot toe van het type "klavierslot".

VEILIGHEIDSCILINDER

De veiligheidscilinder is uitgerust met extra uitspringende stiften en invoegingen van gehard staal als bescherming tegen boren. Bijhorend is er ook een kaart die dient vertoond te worden voor het verkrijgen van een kopie van de sleutel.

CILINDERBESCHERMING

De cilinder mag maximaal 2 mm uitsteken ten opzichte van de bescherming. Zelfs in geval van een veiligheidscilinder dient deze beschermd te worden door een rozet of een langschild. Deze beschermingselementen van de cilinder moeten aan de binnenzijde bevestigd worden zodat er geen schroeven aan de buitenzijde zichtbaar zijn. Het schild is uit één stuk vervaardigd en is van staal gemaakt, en omvat het handvat en de cilinder. De rozet daarentegen omvat enkel de cilinderbescherming.

VEILIGHEIDSPINNEN

Veiligheidspinnen beschermen de deur tegen het uitlichten. Ze worden aangebracht op de vleugel van de deur en voegen in de deurpost in wanneer de deur gesloten wordt. Scharnieren kunnen eveneens met veiligheidspinnen worden uitgerust waardoor ze niet kunnen worden uitgelicht.

KIERSTANDHOUDER

De kierstandhouder is een soort van opzetgrendel die verhindert dat de deur volledig kan worden geopend.Dit systeem kan een brute inbraak niet voorkomen, maar beschermt de bewoners wel tegen een plotselinge aanval van buitenaf op het moment dat zij de deur openen.

BESCHERMINGSPROFIEL

Wanneer de afstand tussen de deur en het kozijn te groot is kan men de deur openbreken met behulp van een breekijzer of een schroevendraaier. Om dit probleem te voorkomen, kunt u een metalen strip langs het kozijn en de deur plaatsen. Dit is een beschermingsprofiel van het type "sécustrip".

Dit systeem kan een brute inbraak niet voorkomen, maar beschermt de bewoners wel tegen een plotselinge aanval van buitenaf op het moment dat zij de deur openen.

SLUITPLAAT

De veiligheidssluitplaat is het element dat wordt ingebouwd of gemonteerd op het kozijn op de plaats waar de veilighiedspinnen in het kozijn schuiven. Er zijn sluitplaten in de vorm van een schild of een hoeksluitkom.